Van collectief ontslag tot arbeidsovereenkomsten, en van reorganisatie en pensioenen tot mediation, ons specialisme dekt alle aspecten van het arbeidsrecht.
Lees meerIn Nederland wordt het wettelijk minimumloon ieder half jaar geïndexeerd. Normaal gesproken volgt de verhoging van het minimumloon, kort gezegd, de ontwikkeling van de contractlonen in de Nederlandse arbeidsmarkt. Vanwege de hoge inflatie, onder invloed van de hoge energieprijzen en de oorlog in Oekraïne, heeft de minister echter besloten het wettelijk minimumloon eenmalig extra te verhogen. Dit heeft mogelijk niet alleen gevolgen voor werknemers die het wettelijk minimumloon verdienen, maar ook voor grootverdieners.
Lees meerIn de praktijk blijkt dat de geldigheid van non-concurrentiebedingen in contracten voor bepaalde tijd vaak ter discussie staat. In dit artikel bespreken we de vergaande motiveringsplicht ten opzichte van een non-concurrentiebeding in een contract voor bepaalde tijd en bespreken we twee voorbeelden uit de rechtspraktijk, waarbij niet werd voldaan aan de motiveringsplicht.
Lees meerIn Nederland bestaat voor de werkgever een loondoorbetalingsplicht van 104 weken voor zieke werknemers. Gedurende de periode van arbeidsongeschiktheid hebben de werkgever en werknemer over en weer re-integratieverplichtingen. De wet schrijft voor dat de zieke werknemer – in ruil voor doorbetaling van het salaris – moet voldoen aan bepaalde verplichtingen. Als een werknemer niet voldoet aan zijn re-integratieverplichtingen kan (en in zekere zin moet) een werkgever een loonmaatregel opleggen. Maar wat is het verschil tussen de verschillende mogelijkheden?
Lees meerVerwijtbaar gedrag van werknemers is evident als sprake is van bijvoorbeeld diefstal, fraude of (seksuele) intimidatie. Ook vakinhoudelijk disfunctioneren vormt bij voldoende dossiervorming een ontslaggrond. Maar wat als de werknemer op zich inhoudelijk goed functioneert, maar de houding overwegend negatief is, of de werknemer niet zichtbaar is of onbereikbaar is? Is ontbinding van de arbeidsovereenkomst dan ook mogelijk?
Lees meerDe advocaten werken nauw samen met onze cliënten, vaak op basis van een al jarenlang bestaande relatie. Bereikbaar en toegankelijk, met oog voor hun specifieke belangen. In Chambers en Who's Who Legal kwalificeren cliënten onze advocaten als volgt: "Het team levert concrete, praktische en snelle oplossingen." “Een goed geïnformeerd en creatief team!”
Maak kennis met het team van Bronsgeest DeurBronsgeest Deur maakt sinds 2004 deel uit van Ius Laboris, een internationale, wereldwijd opererende alliantie van kantoren met een specifieke expertise op het gebied van het arbeidsrecht.
worldwide memberfirmsOp dit moment hebben wij een vacature voor een (gevorderd) advocaat-stagiair(e). Daarnaast zijn wij altijd op zoek naar talentvolle en ondernemende juristen met specifieke belangstelling voor het arbeidsrecht. Door haar sterke positionering zowel nationaal als internationaal biedt ons kantoor uitstekende opleidings- en ontwikkelingsmogelijkheden.
Kijk hier voor meer informatieBronsgeest Deur Advocaten heeft geen Stichting derdengelden ter beschikking.