Uitbreiding van het kraamverlof voor partners een stap dichterbij

Terug
Uitbreiding van het kraamverlof voor partners een stap dichterbij
Categories
Nieuws Insights
Datum:
28 Sep 2018

Eerder schreven wij al over het in het regeerakkoord van het kabinet-Rutte III opgenomen voornemen om het kraamverlof voor partners te verruimen. Dat plan lijkt een stap dichterbij. Afgelopen woensdag heeft de Tweede Kamer namelijk ingestemd met het voorstel voor de Wet Invoering Extra Geboorteverlof (afgekort tot ‘Wieg’).

Door:
Joost Verlaan

Uitbreiding van het kraamverlof moet partners een basis bieden te wennen aan de aanwezigheid van het kind, de nieuwe gezinssamenstelling en de zorgtaken die daarbij horen. Het wetsvoorstel geeft vanaf 1 januari 2019 de partner rond de geboorte de volgende verlofrechten: 

  • Recht op calamiteitenverlof op de dag(en) van de bevalling (derhalve met behoud van loon;
  • Recht op kraamverlof voor een periode van 5 dagen (waarvan de eerste twee dagen met behoud van loon en de aanvullende dagen met uitkering);

Verder geeft het wetsvoorstel per 1 juli 2020 de partner het recht om vijf werkweken verlof op te nemen. Dat dient wel binnen een half jaar na de geboorte te gebeuren. De eerste week verlof krijgen partners het salaris volledig doorbetaald; in de weken daarna gaat het om een uitkering van 70% van het salaris.

Naast het partnerverlof zal ook het adoptieverlof worden uitgebreid van vier weken onbetaald verlof naar zes weken. Datzelfde zal gelden voor pleegouders. Let wel, dit blijft een onbetaald verlof.

Overigens is de Wieg nog niet in werking getreden, omdat de Eerste Kamer ook nog met het wetsvoorstel moet instemmen. Vermoedelijk zal later dit jaar de Eerste Kamer over het wetsvoorstel stemmen, omdat het kabinet-Rutte III de wet vanaf 1 januari 2019 in werking wil laten treden.

Wij blijven uiteraard de ontwikkelingen omtrent de Wieg op de voet volgen. Waar relevant brengen wij u op de hoogte van de ontwikkelingen.